Historiek

De vzw Kempenshows werd ongeveer 25 jaar geleden opgericht. Gedurende heel lange tijd  heeft de Vlaamse zanger Marc Dex in Klaveren Drie in Kasterlee een wekelijks vrij podium gepresenteerd, waarin hij jonge muzikale talenten een kans bood. Toen Dex ermee stopte, zetten andere mensen zijn levenswerk verder. Wel besloten zij om voor het artistieke aspect een vereniging zonder winstgevend doel in het leven te roepen. Fons Agten en Herman Van Doninck waren de toenmalige initiatiefnemers.

Dat vrij podium ging op zondagnamiddag nog wel verschillende jaren door, maar meer en meer voelde de vzw de behoefte om op weekdagen verenigingen, seniorenorganisaties, mindervaliden, en noem maar op waardevolle programma’s aan te bieden. De vereniging maakt er een erezaak van om niet zomaar wat artiesten wat liedjes te laten zingen. In ieder programma wordt er een verhaal verteld of wordt een thema aangesneden, waarbij de verrassingen dikwijls niet ver weg zijn. Met eenvoudige middelen worden de mensen van begin tot einde bij het gebeuren betrokken en is er plaats voor zowel ambiance als ontroering en humor.

Een overzicht van de programma’s tot nu toe:

  • Een Lied van Zand: een musical over het leven in de Kempen vroeger en nu met onder meer Anne Mie Gils, Sam Verhoeven, Frank Hoelen en Marc Dex.
  • Muzikale Parels uit de Kempen: een ode aan die artiesten, die in de Kempen het levenslicht zagen maar die daarna nationaal of zelfs internationaal bekend werden. In de cast zaten Sam Verhoeven, Ive Rénaarts,  Nicky Bandera en Nathalie. Af en toe waren er gastoptredens van de BV’s zelf.
  • U vraagt, wij zingen: een groot verzoekprogramma waarin heel wat jonge artiesten hebben opgetreden. De verenigingen kregen vooraf een lijst van honderd liedjes, waaruit ze verzoeken mochten plukken. Maar tijdens de voorstelling was er ook ruimte voor improvisatie.
  • Als ik over de liefde zing: een echt liefdesverhaal, dat gezongen werd door liefdeskoppel Davy Gilles en Sasha Rosen en dat geïllustreerd werd met beelden.
  • De mooiste liedjes en melodietjes uit de beroemdste musicals: alle beroemde musicalmelodieën kwamen aan bod. Heel vermoeiend voor de artiesten, want om  de tien minuten moesten ze zich ongeveer omkleden. Ook deze voorstelling werd geïllustreerd met filmbeelden. In de cast zaten: Chenille, Sabine en Roy Miner.
  • Vlaamse en Hollandse helden: een ode aan een heleboel overleden artiesten uit de lage landen. Zo komen liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld, André Hazes, Dorus, Joe Harris, Louis Neefs, Ann Christy en vele anderen aan bod. Zeker geen triest verhaal maar eenwaardige hulde aan geweldige artiesten. In de cast: Freddy Davis, Cindy De Laet en Sabine Mertens.
  • Puur van bij ons geeft dan weer een overzicht van vijftig jaar populaire muziek in de lage  landen. Martine Dams, Sabine Mertens en Glenn Goossens vertolken in deze met veel bravoure deoverbekende liedjes.
  • ‘Hou van het leven’, de muzikale geschiedenis van Eurosong en het Sjongfestival liep van eind 2014 tot midden 2015.  Zeer actueel, omdat het festival net zestig jaar jong was op dat moment.
  • Je bent veel mooier als je lacht bracht het talrijke publiek terug naar de jaren zestig met vrolijke Nederlandstalige liedjes en shownieuws uit die goede, oude tijd. Hierin zongen Martine Dams, Glenn Goossens, Rudy Clark en Sabine Mertens.
  • ‘Ik zien aa geire’ was de titel van de jubileumshow, die we eind 2016 en in het voorjaar 2017 speelden. Hierin werden door Marc Stans, Martine Dams en Sabine Mertens de verschillende facetten van de liefde bezongen en werd het publiek bedankt voor de trouwe opkomst al die jaren.
  • Liedjes uit het hart – 75 jaar Marc Dex. De op en top Kempische artiest Marc Dex werd op 3 maart 2018 75 jaar jong. Hij lag aan de basis van de Kempenshows en die verjaardag konden we zeker niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Het werd een zeer succesvolle reeks van shows, die als dernière te zien was  op donderdagnamiddag 22 november 2018 in CC De Werft in Geel.
  • Liedjes om lief te hebben was eind 2018 en begin 2019 dan weer een succesvol programma met Luc Caals, Martine Dams en Marc Stans. Humor en liedjes in de cabaret- en chansonsfeer stonden op het programma.
  • Vijftig jaar Juul Kabas was een programma dat tot maart 2020 liep. De carrière van de 75-jarige volkszanger werd onder de loupe genomen. En uiteraard werd er geschuddebuikt van het lachen door het talrijk opgekomen publiek.
  • En toen was er plots corona. De vorige productie moest plots stilgelegd worden en toen er van corona wat minder sprake was, overleed Juul plots. We willen hier toch nog even een ode brengen aan een fantastisch mens en artiest. En we zijn blij dat we, samen met hem, toch nog dat jubileum hebben kunnen vieren. Hij was er zo gelukkig mee. Hopelijk is hierboven ook veel geluk weggelegd voor de volksmens uit Retie. Als eerbetoon laten we alleszins de affiche van de Kempenshow rond hem op onze voorpagina staan.
  • Wij gaan nog wel door, maar gaan vooral naar de verenigingen toe. Af en toe zie je ons ook wel verschijnen in één of andere zaal, maar we houden jullie op de hoogte van al onze activiteiten.
  •  

Een kleine impressie uit onze muzikale vertelling Lied van Zand:

Een impressie uit Puur van bij ons:

Hou van het leven: opname RTV